aktuális
     archívum
     igazgatói köszöntő
     tanáraink
     diákjaink
     digiévkönyv 2005-2006
     diákmunkák
     iskolánk életéből
     letölthető dokumentumok
     versenyfeladatok
     képgaléria
     versenyek, eredmények
     elérhetőség
     diákönkormányzat
     könyvtár
     Földváry-krónika
     szakkörök, csoportok

Facebook megosztás
hírlevél feliratkozás
Név
E-mail


KÖNYVTÁR

Tavaszi népszokások (2012.03.10.)

A hamar közkedveltté váló „Húzz egy kérdést!” - játékkal várjuk a gyerekeket egészen a tavaszi szünetig. Kérdéseinkkel a tavaszi népszokásokat és a húsvétot járjuk körül. A jó válaszért pecsétet kapnak a diákok. 5 pecsét után apró ajándékkal kedveskedünk a lelkes és kitartó tanulóknak.

164 évvel ezelõtt történt… (2012.03.09.)

1848. március 15., a márciusi ifjak és az 1848-49-es szabadságharc néhány eseménye áll totónk középpontjában. Az érdeklődő diákoknak történelmi, irodalmi, zenei kérdésekre kell minél pontosabban válaszolniuk. A tudásukat próbára tevő gyerekeknek március 14-én hirdetünk eredményt.

Társasjáték-délutánok (2012.03.02.)

Játszva tanulni - ez is lehetne könyvtárunk mottója, hiszen minden délután lehetőség nyílik a könyvkölcsönzés mellett társasjátékozni, kvízkérdésekkel tesztelni egymás tudását több témakörben, memóriakártyák segítségével próbára tenni az emlékezőtehetséget. Az első osztályostól a nyolcadikosig mindenki megtalálja a korának és ízlésének megfelelő játéklehetőséget a szabadidő hasznos eltöltéséhez.Kapcsolódó link: http://www.foldvary.vac.hu/index.php?part=galeriabelso&id=97Konc király és Cibere vajda-vagyis középpontban a farsang (2012.02.15.)

Immár hagyományosnak mondható, hogy egy-egy nagyobb ünnepkör, népszokás kapcsán teszteljük a gyerekek tudását az ünnepről. Az adventi időszakban mindennap a Mikulás-sapkájából húzhattak egy-egy kérdést a kicsik és a nagyok a téli ünnepkörről. A jó választ adók apró ajándékkal lettek gazdagabbak. A gyerekek körében igen népszerűnek bizonyuló kérdezz-felelek játék februárban is folytatódott. Most a farsangi népszokásokat járták körbe kérdéseink. Ha az első alkalommal nem is érkeztek jó válaszok, a kíváncsi diákok utánanéztek a megfejtésnek, így másnap már a jó válasszal tértek vissza, amit kisebb ajándékkal jutalmaztunk. Így remélhetőleg játszva, de sok hasznos információval gazdagodtak a gyerekek a farsangi szokásokkal kapcsolatosan.Kapcsolódó link: http://www.foldvary.vac.hu/index.php?part=galeriabelso&id=98Versíróverseny (2012.01.30.)

Petőfi Sándor 189 évvel ezelőtt, január 1-jén született Kiskőrösön. Az évforduló kapcsán versíróversenyt hirdetett a könyvtár. Arra voltunk kíváncsiak, ki tudja a legjobban rímekbe foglalni kedvenc állatát.

Az alsó tagozat győztese: Urbán Bulcsú 4. A felső tagozaton a legötletesebb verset Lesták Ezsébettől (5.a) kaptuk.
Emlékezés a magyar kultúra napjára


A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. Ebből az apropóból totót tölthettek ki a gyerekek. Ennek győztese Németh Barbara 5. t osztályos tanuló lett.

Adventi meglepetések (2011.12.10.)

A decemberi hónap a Mikulás és a karácsonyvárás jegyében telt. A gyerekek mindennap a Télapó csizmájából húzhattak a téli népszokásokra kérdező feladatokat. Ha jól válaszoltak, jutalmul tollat kaptak. Vállalkozó kedvű alsós és felsős csapatok pedig abban versenghettek, melyikük ismeri jobban a karácsonyi szokásokat a különböző országokban. A jó hangulatú vetélkedő során kiderült az is, hol várják whiskyvel a Mikulást, és hol terítenek meg éjszakára a karácsonyi manóknak.

November (2011.11.12.)

Novemberben folytatódott „Nyomozzunk a könyvek között!” elnevezésű könyvtárismereti vetélkedőnk, melynek középpontjában iskolánk névadója, Földváry Károly állt, aki 202 évvel ezelőtt, november 26-án látta meg a napvilágot. Szövegértési feladatokkal az őszi hagyományokat is felelevenítettük. 

Régi tartalom (2011-10-29)

A 2011.10.30 előtti tartalom itt érhető el:Kapcsolódó link: http://diak.foldvary.hu/konyvtar/tartalom.htm 
2600 Vác, Nagymező utca 14.   Tel., fax: 06 27 315 297   E-mail: foldvarytitkarsagvac@gmail.com
Készítette: GEDEON Tárhely: HostCity