aktuális
     archívum
     igazgatói köszöntő
     tanáraink
     diákjaink
     digiévkönyv 2005-2006
     diákmunkák
     iskolánk életéből
     letölthető dokumentumok
     versenyfeladatok
     képgaléria
     versenyek, eredmények
     elérhetőség
     diákönkormányzat
     könyvtár
     Földváry-krónika
     szakkörök, csoportok

Facebook megosztás
hírlevél feliratkozás
Név
E-mail


iskolánk életéből

Osztálykirándulás 4.a (2011.05.31)

A 4.a osztály tanulói kétnapos osztálykiránduláson vettek részt. A túrázások mellett érdekes állatbemutatót tekinthettek meg, valamint lovaglás volt a program. Természetesen játékra is maradt idő, a számháború volt az egyik kedvenc időtöltés.


A kiránduláson készült képek az alábbi linken tekinthetők meg:Kapcsolódó link: http://foldvary.hu/index.php?part=galeriabelso&id=83"Te szedd" (2011.05.21.)

"Te szedd 2011 - Önkéntesen a tiszta Magyarországért" címen meghirdetett országos programhoz városunk, iskolánk is csatlakozott. Környezetünk tisztaságfelelősei láthatók a képen.


 

Kosár a szabadban (2011.04.11.)

A tavasz első napján  - kihasználva a jó időt - a 4.t-sek a kosárpályán hódolhattak kedvenc időtöltésüknek.


 


 

Ligettakarítás (2011.04.11.)

Kicsik és nagyok tartották fontosnak, hogy lakóhelyük környezetét ismét rendbe tegyék.


 


 

Februári játszóház (2011.02.26.)

A gyöngyfűzés technikájával ismerkedtek a 4-esek a játszóház foglalkozásán.


 


 

Versmondó verseny (2011.02.02.)

2011. január 31-én megrendeztük az alsós tanulóinkkal a versmondó versenyt, melyre 35-en jelentkeztek. A diákjaink szépen felkészülten érkeztek. A felkészítő tanítóknak is köszönjük a lelkiismeretes munkájukat.


 


 

Téli séta (2011.02.01.)

A  Gombás patakot és a Dunát nézték meg a 4.t -sek a januári áradáskor. A Ligeti játszóhelyük és az Ártéri Tanösvény is víz alá került.


 


 

Szánkózás 4.a (2011.01.06.)

 


 


 

Karácsony 4.a (2010.12.29.)

 


 


 

Bakugan gyõztes (2010.12.13.)

Juhász Domonkos 2. b osztályos tanulónk I. helyezést ért el a Bakugan országos versenyen, melyet 2010. december 12-én Budaőrsön rendeztek meg. A több ezer versenyzőt sikerült legyőznie.


 

Advent a 4. t-vel (2010.12.07.)

A 4.t az idén is megnézte a Főtér díszítéseit, a városi karácsonyfát, a szökőkút feletti Adventi dekorációkat.


 

Õszi kirándulás (2010.11.26.)

Gyalogtúra


November 21-én iskolánk egy lelkes kis csapata vágott neki a túrázásnak Zebegény-Nagymaros útvonalon. Zebegényből  indultunk el a Remete-barlang felé. Szép lassan emelkedni kezdett a terep, ez bemelegítőnek jó is volt. Elsőként  a Bodzás-völgyben az Ernő-forráshoz értünk el. Itt rövid pihenés és lazítás után továbbindultunk, egyre többet mentünk felfelé a vadregényes tájon. Menet közben többször megálltunk gyönyörködni, na meg pihenni is. Szinte az egész Dunakanyart beláttuk a Borostyánkőről és a Dobozi-oromról. Újabb emelkedők után egy nagyon nehéz, kövekkel és kidőlt fákkal tele meredeken lejtős út vezetett le a Remete-barlanghoz. Itt is elidőztünk, a fiúk a barlang minden zegét-zugát felfedezték, megmászták. A barlang előtti térről is nagyon pazar látvány  -  megint szinte az egész Dunakanyar, szemben Dömös településsel - tárult elénk.


Túl sokat nem maradhattunk, mert még hosszú út állt előttünk. Egy újabb hegyet kellett megmásznunk, ahol a túraút keskeny, csúszós és több helyen nagyon meredek volt. A hegytetőre érve rácsodálkoztunk arra, hogy már utunk végére értünk, hiszen pár lépés, és Nagymarosra érkezünk.  

A vonatindulásig elég sok időnk volt még, s a nem könnyű gyalogtúránk (~9 km) befejezéseként Nagymarosról Kismarosra átgyalogoltunk a kerékpárúton. Így a kirándulásunk alatt  ~ 18 km-t tettünk meg. A táj szépsége minden fáradságot kárpótolt.

Cseri Arnold, Molnár Ferenc, Kiss Milán, Deli Dávid,

Krajcsovicz Ildikó, Horváth Zsolt

 

 
Játszóház (2010.11.22.)

Pénteki játszóházunkban a 4-es tanulóink a fonallal ismerkedtek.


 

Kirándulás (2010.11.21.)

Az Országházat és a Néprajzi Múzeumot tekintették meg a 4.t osztályos tanulóink, bővítve ezzel a környezetismereti tantárgy ismereteit.

Kossuth Lajos toborzó-szobra előtt pedig rendkívüli történelem óra keretében készültek fel a márc.15-i ünnepségükre, melyet iskolai keretben ők adnak majd elő.

Kirándulás Budapestre (2010.10.27.)

A 4.a osztályos tanulók Budapestre kirándultak. A Parlament megtekintése után a MNB Látogatóközpontjában a pénz történetével ismerkedhettek, ahol mindenki készíthetett saját fényképével ellátott bankjegyet.

Erdõk Hete (2010.10.22)

Az Erdők Hete programsorozat keretében a 4.a és a 3.a osztályos tanulók a Gyadai tanösvényre látogattak el. Erdőismereti túra keretében ismerkedhettek az erdők élővilágával. A szép őszi időben nagyon jól sikerült a kirándulás.

Arcus Galéria (2010.10.21.)

Az Arcus Galériában járt a 4.t osztály, ahol az iskolánk kiállított képei közül néhány az övék volt. A fényképen a művek és alkotóik láthatók.

Szabadidõs progaramok (2010.10.15)

Péntek délutánokra játszóházat szerveztek az alsós tanítók, megteremtve így annak a lehetőségét, hogy az évfolyamok tanulói hasznosan tölthessék el a délutánokat és barátkozhassanak egymással.

A következő programok közül választhatnak  a tanulók: dráma, népi játékok, dalok, üvegfestés és origami.

A képen a 4-es lányok hajtogatnak.

Állatok világnapja 2010. (2010.10.13)

Idén is megtartottuk hagyományos rendezvényünket a felső tagozatos diákoknak az állatok világnapja alkalmából. A hetvennél is több tanuló érdeklődéssel figyelte a ragadozó emlősökről szóló ismeretterjesztő filmet. A film megtekintése után a kétfős csapatok feladatlapot töltöttek ki a látottak alapján. Kiváló eredmények születtek, gratulálunk mindenkinek.


1. hely:

Fekete Fédra-Bata Noémi (6.t)

Deguly Luca-Rusznák Kata (6.t)

Bachor Nikoletta-Hegyesi Pálma (8.t)


2. hely:

Urbán Botond-Vellai Viktor (5.b)

Kocsis Zsombor-Léczfalvi Bence (7.t)


3. hely:

Fekete Fanni-Virányi Lili (5.t)

Kellner András-Siklódi Levente (6.a)

Tóth Ferenc-Isztujka Richárd (6.b)

Deguly Szilvia-Balkovics Andrea (8.a-7.b)

Kriván Lilla-Tóth Eszter (8.a)

Új interaktív eszköz a tanórán (2010.05.20)

Iskolánk a Földváry Károly Alapítványnak köszönhetően a közelmúltban új  interaktív eszközzel gazdagodott. Ennek köszönhetően a tanórák érdekesebbé, változatosabbá tehetők és így a tananyag megértése is könnyebb lehet. Mind a pedagógusok, mind a tanulók nagy örömmel és érdeklődéssel ismerkedtek az új eszközzel.

Kirándulás Vácrátóton (2010.05.11.)

Tanulmányi kiránduláson voltak a 3. t osztály tanulói a Vácrátóti Botanikuskertben. A különleges fák, bokrok, egynyári növények és a parkban élő madarak emlékezetes élményt nyújtottak a gyerekeknek.

Egy nap a Parlamentben (2010.04.20.)

Március elején a Parlamentbe látogattunk el, ahol a kongresszusi teremben előadásokat hallgattunk meg Stressz és iskola címmel. A konferenciát Dr. Katona Béla, az országgyűlés elnöke nyitotta meg. Felhívta a figyelmünket arra, hogy olyan együttműködő közösségeket kell létrehozni az iskolában, amelyek megvédik a gyengébbeket. Majd Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus beszédében elmondta nekünk, hogy régen nagycsaládok éltek együtt. A több generáció együttélése, a sok gyermek alkotta testvérközösség megtanított mindenkit a konfliktusok kezelésére, az összeveszésre és a kibékülésre. Ez hiányzik az egykeként, vagy csonkacsaládban felnövő gyermekek életéből. Felhívta a figyelmünket arra, hogy a három legfontosabb dolog a világon a tehetség, az egészség és a család. Oda kell figyelni, hogy a családon belül legyen meg a kellő bizalom, a gyermek merje elmondani a problémáját a szülőnek, a szülő kíváncsi legyen a gyermekére. Dr. Ranscburg Jenő pszichológus Agresszió az iskolában című előadásában ismertette az agresszivitás három fajtáját, elmondta, hogy vannak az agresszorok és az áldozataik. Végezetül Senecát idézte: „Minden kegyetlenség a gyengeségből fakad.” Dr. Popper Péter szerint egy agyonstresszelt társadalomban nem létezhet stressz nélküli iskola. Erre nincs is szükség, mert a stressz előrehajtó erő is lehet. A pozitív irányú stressz az igen fontos. „Stressz nélkül az élet vegetálás lenne.” Inkább konfliktusokat megoldani, feloldani képes embereket kell nevelni. Dr. Vekerdy Tamás a kreativitás fontosságát hangsúlyozta. „Legyél olyan, amilyen vagy! Legyél abban jó, amid van!”- tanácsolta. A második részben Dr. Beer Miklós megyés püspök köszöntött bennünket, hozzászólásának lényege az volt, hogy felelősek vagyunk egymásért. Ezután gyermekvédelemmel foglalkozó középiskolai tanárok, diákok  és egyetemisták beszéltek az iskolai stresszről, a stresszoldásról, . A szünetben volt időnk alaposan megnézni a díszes kongresszusi termet, a folyosókat, valamint a koronát a karddal, a jogarral és az országalmával.A délelőtti rész érdekesebb volt számunkra, mint a délutáni, mert a tapasztalt pszichológusok nagyon okos gondolatokat mondtak. Egy általános iskolai tanuló még nem annyira érti, hogy a középiskolában mi zajlik.   Jó élmény volt számunkra ez a nap, örültünk, hogy ott lehettünk. Egy csodás napot töltöttünk el a Parlamentben. Fekete Fédra, Kriván Lilla, Lédermayer Regina, Bálint János, Kellner András, Koczka Dávid, Siklódi Levente

Tavasz a játszótéren (2010.03.22.)

A jó idő közeledtével egyre többször látogatnak el az osztályok a közeli játszóterekre, ahol felszabadultan tölthetik el szabadidejüket.

Mirr Murr és társai (2010.03.17)

A Mirr Murr és társai című kiálítást iskolánk több osztálya is megtekintette a Művelődési Házban.

(Képünkön a 3.t osztály)

Palacsinta verseny (2010.03.16.)

Iskolánk Diákönkormányzata palacsintasütő-versenyt rendezett. Március 12-én, pénteken délután indult a vetélkedés. A 6 csapat finomabbnál finomabb palacsintákat sütött. Zsolti bácsi is indult egyéni versenyzőként. A jó hangulatú délutánt iskolánk igazgatója nyitotta meg. A zsűrit: Ildi néni, Julika néni és Betti (8.b) képviselte. Ők kóstolták végig a csapatok remekléseit. A legízletesebb falatokért járó 1. díjat 8.t osztály képviselői vitték el. A Dök szeretettel várja az érdeklődőket a következő vidám programjára.

3.t a Ligetben (2010.03.03.)

 


A 3.t osztály kihasználta a tél adta lehetőséget és jót szórakozott a Liget lankáin.

2009-2010. 2.t osztály (2010.02.16)

A 2.t osztályról készült képeket megtekintheti a képgalériában:Kapcsolódó link: http://www.foldvary.hu/index.php?part=galeriabelso&id=71Szülõi segítséggel szépült az 5. t osztály tanterme (2009.12.04)

 A szeptemberi tanévkezdés után sok szülő, nagyszülő segített abban, hogy a tantermünk még szebb és használhatóbb legyen: A faliszekrényeket kitapétázták, bepolcozták, lakatpánttal, lakattal szerelték fel, a tanteremajtó falát is kijavították. Sőt a dekorálásban is részt vettek. Köszönetünket fejezzük ki Bene Róbert és Bene Marianna, Nemes Gábor és Nemes Gáborné, Varga Ferenc és Vargáné Hugyecz Györgyi szülőknek, Faludy Béláné nagyszülőnek és a Földváry Károly Civil Egyesületnek a támogatásért.

Az 5. t osztály tanulói és Nagy László Sándorné osztályfőnök

Alsótagozatos szavalóverseny (2009.11.19.)

2009. november 17-én 14 órakor rendeztük az iskolánkban az alsós szavalóversenyt.32 tanuló versenyzett és nagyon örültünk, hogy ilyen sok tanulónk jelentkezett.A gyerekek szebbnél szebb versekkel örvendeztették meg a zsűrit.Köszönjük a tanítóknak a színvonalas felkészítést!

Színházlátogatás (2009.11.11.)

A budapesti Vígszínházban voltunk az 5. t osztály tanulóival és családtagjaikkal. A Padlás című zenés darabot láttuk, nagyon tetszett mindenkinek. Magával ragadó volt a zene, a dalok szövege, a színészek játéka. Reméljük, hamarosan újabb alkalom adódik ilyen élményekre.

Kirándulás Budapestre (2009.10.25.)

A 3.a és a 4.b osztályos tanulók közös múzeumlátogatást szerveztek Budapestre. A Mezőgazdasági Múzemban az éjszakai esőerdő élővilágát bemutató interaktív kiállítást tekintették meg, majd az állandó kiállításokat is. Ezután rövid sétát tettek a Városligetben, majd a Közlekedési Múzeumban ismerkedhettek meg a vizi és szárazföldi közelkedés történetével.

Családi kirándulás 3.t (2009.10.12.)

Jól sikerült családi kiránduláson volt a 3.t osztály Királyréten. A zötyögő kis vonattal utaztunk, élveztük az erdő csendjét. A szalonna, virsli-és almasütés után birtokba vettük a játszóteret és a hegyoldalt. A fák gyökerein kapaszkodtunk egyre feljebb. Ez igazi bátorságpróba volt. Nagyon jól éreztük magunkat.

 

Nagy rajzolás (2009.10.12.)

2009. október 9-én, pénteken az 1.b osztályosok  részt vettek a BIG DRAW-n, a NAGY RAJZOLÁSON, amely egy az egész világra kiterjedő, nemzetközi rajzolás volt.Ebben az évben 5. alkalommal rendezték meg, melyre Vác is benevezett az idén.A kis elsőseink nagyon jól érezték magukat, önfeledten, szabadon választott témában többféle technikával rajzoltak.

Családi kirándulás 1.b (2009.09.24.)

Szept. 19-én szombaton családi kiránduláson voltunk. Délelőtt 10 órakor indultunk 9 autóval Törökmezőre. Három bográcsban főztünk paprikáskrumplit, amit virslivel, kolbásszal ízesítettünk. Gyönyörű időnk volt. Délután még fél 4-kor is sokan nehezen indultak hazafelé. Mind az 53-an nagyon jól éreztük magunkat.

 
2600 Vác, Nagymező utca 14.   Tel., fax: 06 27 315 297   E-mail: foldvarytitkarsagvac@gmail.com
Készítette: GEDEON Tárhely: HostCity